Forum kierunku Biotechnolgii Wydziału Biotechnologii, Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.
Układ pokarmowy
a) Budowa i czynności układu pokarmowego, trawienie i wchłanianie, regulacja czynności układu trawiennego, wpływ układu nerwowego wegetatywnego na czynnośc układu pokarmowego, wydzielanie pepsynogenu i kwasu solnego w żołądku, wewnątrz wydzielnicza funkcja żołądka, wewnątrz wydzielnicza funkcja trzustki, rola soli żółciowych
b) Trawienie, białek, cukrów i tłuszczów
Narządy zmysłów ćw.1
a) Narządy zmysłow i receptory, rodzaje czucia, powstawanie impulsów w narządach zmysłow, czucie skórne głebokie i trzewne, percepcja bodzców smakowych i zapachowych
b) Czucie i percepcja, trwałość wrażeń węchowych, receptory smaku, rozdzielczość czucia dotyku
Narządy zmysłów ćw.2
a) Układ optyczny oka, mechanizm akomodacji, wady układu optycznego oka, budowa siatkówki, pręciki i czopki
- budowa i ich rola, barwniki wzrokowe - rola, przetwarzanie informacji wzrokowych,
Offline